USB-porten fungerar inte, vad gör jag?

USB-porten fungerar inte, vad gör jag?

USB-porten fungerar inte, vad gör jag? 1920 1281 GladTeknik A/S

Både stationära och bärbara datorer, med undantag för vissa modeller, har en mängd olika portar. En av dessa portar är USB-porten, vilket är mycket bekvämt eftersom många elektroniska saker är anslutna till den. Så vad gör du om USB-porten inte längre fungerar? Och kan det repareras alls?

Om din USB-port i datorn inte fungerar finns det ett antal saker du kan undersöka och se om du kan åtgärda problemet.

usb problemer

Försök med en annan USB-port

Många datorer har mer än en USB-port, så en självklar plats att börja är att prova en annan. Med det här enkla och snabba lilla testet kan du kontrollera om det du försöker ansluta fungerar i en av de andra. Om det gör det kretsar problemet kring USB-porten som inte fungerar med den. Om det du försöker ansluta inte fungerar med de andra USB-portarna, kanske din gadget (mus, tangentbord eller annat) är felaktig.

Kontrollera om det finns smuts i grinden

Ett uppenbart, men ändå förbises problem som gör att USB-porten inte fungerar ordentligt är smuts och damm som fastnar i själva USB-porten. Många känner till den från sin mobiltelefon, där den plötsligt inte vill ladda, varefter de upptäcker att kontakten i själva telefonen är fylld med damm och nollor som måste tas bort med lite trä eller plast. Detta är också fallet här, använd aldrig metall för att ta bort damm och smuts från något elektroniskt. Använd trä eller plast som en tandpetare istället – och gör det försiktigt.

Uppdatera operativsystem och drivrutiner

Ibland orsakar problem med USB-porten att operativsystemet (Windows eller MacOS) eller dess drivrutiner är inaktuella. Därför kan uppdatering av dessa ibland hjälpa till med problemet. Se också Så här uppdaterar du drivrutiner för din dator.

Låt din dator serva av en professionell

Det kan vara svårt att räkna ut exakt vad problemet handlar om. Därför rekommenderar vi att du returnerar din dator till någon professionell datorreparatör som oss. Om du väljer att återvända till oss i Köpenhamn får du också gratis grundläggande felsökning och en prisuppgift på reparationen. Vi har reparerat tusentals datorer och kan också reparera din.