Var försiktig med din dator under åskväder

Var försiktig med din dator under åskväder

Var försiktig med din dator under åskväder 1920 1280 GladTeknik A/S

Var försiktig med din dator i åskväder

Under sommaren kommer det säkerligen att åska flera gånger. Det är inte säkert för din dator, eftersom det kan orsaka spänningsspikar i elnätet, vilket kan överföra till dina eluttag och sedan vidare till datorer och annan elektronik.

Varje gång det åskat ökar antalet kunder med skador från spänningsspikar. Det händer inte alltid något under åskväder, men det är en av de vanliga skadorna på grund av blixtnedslag.

Vi ger här några råd om hur du ska hantera din dator och annan elektronik under åskväder.

Dra ut sladden

Vi rekommenderar att du drar ut strömkabeln och eventuella nätverkskablar från eluttag och Ethernet-portar, så din dator, din TV, din telefon, dina högtalare och annan elektronik inte är anslutna till elnätet. På så sätt överförs inte spänningsspikar till dina enheter om det uppstår en spänningsspik i elnätet nära ditt hem.

Ethernet är en teknik och en kommunikationsprotokoll för nätverk som används för att koppla ihop datorer, enheter och nätverksutrustning för att dela data och resurser. Det är en av de mest använda metoderna för att skapa ett lokalt nätverk (LAN) eller en lokal nätverksanslutning i en bredare kontext.

Samma rekommendation gäller innan du åker på semester, eftersom det kan åska när du är borta. Det räcker inte att bara stänga av kontakten, eftersom spänningsspikarna fortfarande kan överföras till dina enheter.

Använd enheter som körs på batteri

Det är säkert att använda batteridrivna enheter i åskväder, till exempel din bärbara dator. Bara kom ihåg att den inte får vara ansluten till eluttaget. Du kan också använda internet från din trådlösa router, eftersom det bara är den som kan brinna upp om blixten slår ned och det uppstår en spänningsspik. En trådlös router är vanligtvis mycket billigare att ersätta än en dator, en spelkonsol, en TV eller en högtalare.

Fem tecken på att din dator har utsatts för spänningsspik

Många av komponenterna i din dator är känsliga för spänningsspikar. Därför kan åskväder inte bara förstöra din dator generellt sett, utan också skada specifika delar i din dator som sedan måste repareras eller bytas ut. Några av de vanliga tecknen på att den har utsatts för spänningsspikar är:

    1. Den startar inte
    2. Den kan inte ansluta till internet
    3. En blå felbild visas (grå bild på Mac)
    4. En svart bild med blinkande mus visas
    5. Problem med hårddisken

Listan är inte uttömmande.

Om du är osäker rekommenderar vi att du låter din dator kontrolleras på något av våra verkstäder. Du behöver bara skapa ett ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din dator för att vi ska kunna titta på den.

Om skadan har inträffat

I många fall täcker försäkringsbolaget sådana skador. Det kan vara en bra idé att dokumentera att det har åskat på din adress genom att använda webbplatsen https://forsikringsvejret.dk.

Vi kan hjälpa till att upprätta den skadeanmälan som ditt försäkringsbolag behöver.

På så sätt säkerställer du att det görs korrekt. Om du inte har något försäkringsskydd rekommenderar vi att du lämnar in din dator till vårt verkstadsföretag i Hvidovre för hantering och ett prisförslag. Det bör du göra så snart som möjligt, eftersom snabb hantering av skadorna ökar chansen att vi kan rädda din dator och de data som finns på den.

Om vi ska hjälpa dig med din dator, behöver du bara skapa ett ärende på vår webbplats och sedan lämna in den till vår verkstad så att vi kan titta på den.

Du kan också kontakta oss via vårt kontaktformulär, så bedömer vi uppdraget och ger dig en kostnadsfri offert.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias