Är Starlink framtidens internet?

Är Starlink framtidens internet?

Är Starlink framtidens internet? 560 420 GladTeknik A/S

Har du hört talas om Starlink? Det är ett av Elon Musks projekt inom företaget SpaceX. Det kallas ofta för framtidens internet, som ska säkerställa att hela världens befolkning kan få tillgång till snabbt och stabilt internet utan att behöva gräva ned kablar eller sätta upp master.

I dagens inlägg kan du läsa om vad Starlink är och få en uppfattning om det kan bli relevant för dig.

Vad är Starlink?

Starlink är ett projekt och ett produkt från SpaceX som du kanske har hört talas om. Det är ett av Elon Musks företag. SpaceX, som främst arbetar med rymdresor och framtida kolonisering av andra planeter, har också Starlink, som via satelliter kommer att erbjuda blixtsnabba internetanslutningar till hela världens befolkning.

Starlink består av över 1 000 satelliter som har skickats upp i rymden och bildar ett nätverk som möjliggör distribution av blixtsnabba internetanslutningar. Under de senaste två åren har det skickats upp många satelliter och det har gått snabbt, för i juni 2019 fanns det “bara” cirka 60 satelliter uppe. Nätverket expanderar snabbt och SpaceX kommer att kunna erbjuda snabbt internet till ännu fler. Planen är för närvarande att sätta upp 12 000 satelliter.

Visionen med Starlink är att revolutionera den delen av telekombranschen och erbjuda hela världens befolkning tillgång till både snabba och stabila internetanslutningar, utan att behöva sätta upp master eller gräva ned kablar – något som idag kan vara ett hinder i vissa länder.

I Danmark har de flesta tillgång till snabba och stabila hastigheter oavsett om det är via fibernät, Coax (tv-kabel), telefonjack eller mobilnät, men i många länder och områden är detta inte fallet. Det kan bero på att man bor mycket avsides eller på en plats där telekomföretagen inte levererar en internetanslutning eftersom det “inte är lönsamt” för dem. De tycker helt enkelt att det inte lönar sig.

Om man beställer Starlink får man en parabol och tillbehör som behövs för att ta emot anslutningen från rymden. Själva parabolen installeras utomhus på samma sätt som en tv-parabol.

Som nämnts är Starlink ett projekt som syftar till att erbjuda stabila och snabba internetanslutningar till hela världens befolkning. För närvarande är anslutningen 150 Mbit, vilket är mycket mer än genomsnittet i Danmark, som låg på 50 Mbit 2019.

För de medborgare i Danmark som redan har fibernät eller andra anslutningar med mycket höga hastigheter är Starlink förmodligen inte imponerande just nu. Men om du bor på en plats utan internetanslutning eller om du har en långsam och instabil anslutning är Starlink inget mindre än fantastiskt. Det förväntas att hastigheten ökar i takt med att nätverket expanderar, och redan senare under 2021 kommer SpaceX att öka hastigheten på Starlink till 300 Mbit, så vem vet var det slutar?

Kommer Starlink till Danmark?

Efter att ha läst om Starlink kanske du undrar om Starlink kommer till Danmark, eller mer specifikt, om det finns planer på att göra det tillgängligt för medborgare i Danmark. Det finns inte mycket detaljer om det än, men det korta svaret är “Ja”.

För närvarande testas Starlink-anslutningen på flera platser runt om i världen, så om du är intresserad kan du anmäla dig till deras lista på deras hemsida och få meddelande när det finns ny information och möjlighet att anmäla dig. Vissa har redan haft möjlighet att anmäla sig till betaversionen, så det är möjligt. Starlinks omedelbara plan är att göra det tillgängligt för större delen av världen 2021, men vi kan inte veta om den planen håller. Oavsett blir det spännande att följa.

Vill du ha bättre Wi-fi?

Vi kan inte erbjuda dig en Starlink-internetanslutning, men om du drömmer om ett bättre trådlöst nätverk hemma eller på kontoret kan vi absolut hjälpa dig. Flera av våra tekniker är nämligen Wi-fi- och nätverksspecialister och hjälper både privatpersoner och företag att få en snabbare och mer stabil trådlös internetanslutning.

Om du är intresserad behöver du bara skapa ditt ärende här på vår hemsida, sedan kontaktar vi dig.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias