Därför bör du inte använda ett gratis antivirusprogram.

Därför bör du inte använda ett gratis antivirusprogram.

Därför bör du inte använda ett gratis antivirusprogram. 560 420 GladTeknik A/S

God och pålitlig it-säkerhet är avgörande för att kunna använda din dator på ett säkert sätt. Med otaliga virus, skadlig kod, spam, bedrägerier och annan cyberbrottslighet är hoten många och allvarliga. Ett sätt att skydda dig själv och din dator är att använda ett antivirusprogram. Det finns både gratis program och program som du måste betala för. I det här inlägget förklarar vi varför du enligt vår mening inte bör använda ett gratis antivirusprogram.

Vad är ett antivirusprogram?

Ett antivirusprogram är en programvara för din dator som skyddar dig mot de digitala faror du exponeras för när du använder din dator. Det kan vara virus och skadlig kod som infekterar din dator eller en hel organisation. Det kan också vara bedrägerier och hackning där ditt webbkamera, nätsäkerhet eller annat hackas och används av brottslingar. Cybersäkerhet är ett stort och växande problem. Alla kan drabbas av det. Läs gärna om de olika typerna av faror som finns.

Är antivirus fortfarande nödvändigt?

Det korta svaret är “Ja!” Det är absolut fortfarande nödvändigt med bra skydd. Faktum är att vi tycker att det är mer nödvändigt än någonsin tidigare.

Det beror bland annat på att olika typer av attacker och faror utvecklas hela tiden. De blir mer luriga, mer avancerade och har större konsekvenser, oavsett om det är för enskilda användare, företag eller stora organisationer.

Ofta räcker det med att det går fel en enda gång, vilket vi för tillfället (januari 2021) ser i USA, där en underleverantör till amerikanska myndigheter och många stora företag hackades i flera månader, vilket gav hackarna tillgång till många (hemliga) uppgifter.

För konsumenter är några av de primära farorna att:

  • få sin internetbank hackad eller bli lurad på pengar,
  • få sin dator låst tills en stor lösensumma betalas,
  • övervakas via sitt webbkamera utan att veta om det,
  • och mer.

För den enskilda personen kan det ha enorma konsekvenser. Därför bör alla se till att de är tillräckligt skyddade och uppvisar rätt beteende när de använder sina datorer (till exempel undvika att klicka på misstänkta länkar i e-postmeddelanden). Det är det bästa sättet att skydda sig själv.

Gratis eller betalat antivirus?

När du väl har insett att det är nödvändigt med ett bra antivirusprogram är det många som frågar sig om de kan klara sig med ett gratis program? Vår erfarenhet är att svaret är “Nej – det kan de inte”.   Ett gratis antivirusprogram är naturligtvis bättre än inget, men det är stor skillnad mellan gratis och betald programvara. Du får betydligt bättre skydd genom att betala för ett antivirusprogram.

Det kan vara i form av:

  • Mer frekventa uppdateringar (det dyker ständigt upp nya virus, skadlig kod etc. på marknaden. Därför är det viktigt att ditt skydd alltid är uppdaterat)
  • Fler funktioner (många pro-versioner har betydligt fler funktioner för skydd, t.ex. skydd av webbkamera och mikrofon vid extern anslutning)
  • Mer avancerat skydd
  • Ingen försäljning av dina data (många gratisprogram tjänar pengar genom att sälja dina data till andra)
  • Tillgång till support

Vi har också sett att vissa gratisprogram är dåligt kodade och får funktioner på datorn att sluta fungera. Betald antivirusprogramvara är däremot oftast långt bättre kodade och genomarbetade.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias