Vilka är farorna med datorer?

Vilka är farorna med datorer?

Vilka är farorna med datorer? 1920 1324 GladTeknik A/S

Bra IT-säkerhet är avgörande för att kunna röra sig säkert på Internet. Det finns många dolda faror som lurar i cyberspace och bara väntar på att utnyttja ett kryphål eller ett mänskligt fel. I dagens inlägg beskriver vi flera av dessa digitala faror som du bör vara medveten om, samt hur du skyddar dig mot dem.

Virus

Vi har alla hört talas om datavirus och många har också ett antivirusprogram installerad. Ett datavirus är en typ av programvara (ett program) som görs för att störa eller förstöra funktioner på din dator. Dagordningen skiljer sig från virus till virus, och det finns en myriad av olika datavirus, varför antivirusprogram verkligen är upptagna med att hålla koll på utvecklingen och ständigt uppdatera sitt skydd. Namnet kommer från det faktum att denna programvara “infekterar” datorn eller vissa filer på hårddisken. Det sprider sig ofta härifrån till andra datorer eller enheter, precis som ett biologiskt virus. Det första dataviruset uppfanns redan 1986 och uppfanns för att hindra människor från att stjäla datorprogram utan att betala för det. Idag är dock datavirus en väsentlig del av många former av it-brottslighet.

Maskar

Till skillnad från virus behöver maskar inte mänsklig hjälp för att infektera eller sprida en dator. Så snart en mask har tillgång till ett system eller en dator sprider de sig genom nätverket som datorerna är anslutna till. Maskar använder vanligtvis olika sårbarheter i ett nätverk eller de datorer de infekterar – allt från föråldrad programvara och operativsystem, till dålig e-postsäkerhet eller brist på internetsäkerhet. Ursprungligen tillverkades maskar för att minska prestanda och “äta” datorresurser. Numera används de alltmer för att stjäla eller ta bort filer.

Spionprogram

Spywares syfte ligger lite i namnet – det spionerar på sitt mål. Det kan vara allt från en keylogger som registrerar allt du skriver (t.ex. lösenord) eller loggar andra typer av data. Dessa data säljs oftast på den mörka webben, allt utan att användaren som exponeras för den känner till den.

Ransomware

Ransomware är en form av virusinfektion där din dator är låst och möjligen. krypterad, där brottslingen sedan pressar ut dig för pengar för att låsa upp datorn igen. Det händer mer och mer för många människor, både privatpersoner och företag. Det kan vara en riktigt stressande situation där du inte vet vad du ska göra. Polisens rekommendation är att du inte betalar denna lösen. Det bästa skulle naturligtvis vara att undvika att det händer, samt säkerställa goda och fungerande säkerhetskopior av allt du inte tål att förlora. Tja innan du utsätts för en ransomware-attack.

Falska mejl och VD-bedrägeri

En annan mycket vanlig metod är falska e-postmeddelanden och VD-bedrägeri. Båda är faktiskt falska e-postmeddelanden där hackare låtsas vara antingen en person, ett företag eller en myndighet – ofta i syfte att locka pengar eller information från människor. I företag är vd-bedrägerier relativt utbredd, där hackare låtsas vara direktören som skriver ett e-postmeddelande till finansavdelningen om en brådskande betalning utomlands. E-postmeddelandet ser ut som om det skickades av regissören själv, även om det inte är det. Här är det viktigt att ha några bra processer som dubbelkontrollerar typen av betalningar och att du t.ex. prata tillsammans snarare än att blindt lita på sådana e-postmeddelanden. Ofta översätts dessa e-postmeddelanden dåligt via digitala översättningsverktyg, men eftersom dessa verktyg blir bättre och bättre blir det svårare och svårare att räkna ut.

I förhållande till privatpersoner ses ofta falska e-postmeddelanden där hackarna låtsas vara myndigheter som SKAT eller till och med företag. Meddelandet är vanligtvis att du måste logga in på en webbplats eller skicka ett antal uppgifter. Du bör inte reagera på den här typen av saker, och om du är osäker bör du ringa företaget eller myndigheten i fråga och dubbelkontrollera. I denna typ av bedrägeri utnyttjar cyberkriminella varandras och myndigheternas förtroende, men man måste vara försiktig.

En annan typ av falsk e-post som vi ofta frågas om är där cyberkriminella skickar ett e-postmeddelande om att de har spelat in personen på sin webbkamera medan de gjorde något privat och ser några saker online som de knappast kommer att ha offentligt. Cyberkriminella kräver därmed betalning i form av bitcoins för att glömma fallet. Många människor blir riktigt nervösa i dessa situationer, men i de allra flesta fall är det ett falskt e-postmeddelande som just har skickats ut till tusentals människor. Just denna typ av webbkamerautpressning är en av anledningarna till att vi rekommenderar att du köper en webbkameraomslag.

Trojan hästar

Trojanska hästar är virus och skadlig kod som går in i din dator genom att gömma sig i något som omedelbart ser legitimt ut. Det kan vara ett program du laddar ner från en inofficiell webbplats eller liknande. Själva programmet kan fungera, men kan också spara på den här skadliga programvaran som infekterar din dator på det sättet. Detta är svårt att upptäcka utan bra antivirusprogram.

Kom ihåg bra antivirusprogram!

Förutom att vidta dina försiktighetsåtgärder som att inte klicka på allt som skickas till dig, särskilt om det ser misstänkt ut, är det avgörande för din IT-säkerhet att du har ett bra antivirusprogram. På GladTeknik samarbetar vi med Bullguard antivirus, som vi har mycket god erfarenhet av. Vi skulle definitivt rekommendera dig att överväga dem. Speciellt om du inte har något antivirusprogram idag eller just nu. nöja sig med ett gratis antivirusprogram. Att betala för antivirus kan löna sig och ge dig mycket bättre IT-säkerhet.

Om du har ett virus på din dator

Om din dator redan är infekterad med ett virus eller skadlig kod, ta det till vår verkstad – vi tar en titt på det och ser om vi kan spara det och rensa det helt från virus och skadlig kod. Våra IT-tekniker är redo att hjälpa dig.