Mitt bärbara dators tangentbord saknar en tangent, vad ska jag göra?

Mitt bärbara dators tangentbord saknar en tangent, vad ska jag göra?

Mitt bärbara dators tangentbord saknar en tangent, vad ska jag göra? 1920 1280 GladTeknik A/S

Mitt bärbara dators tangentbord saknar en tangent, vad ska jag göra?

Tangentbordet är en väsentlig del av datorn; det gäller både stationära och bärbara datorer, men särskilt för bärbara datorer, eftersom det är en fast monterad del av den och inte något du själv enkelt kan byta ut. Ibland blir vi tillfrågade om vad man kan göra om tangentbordet saknar en eller flera tangenter. Det går vi igenom i dagens blogginlägg.

Kan ett tangentbord repareras eller bytas ut?

Först och främst är det självklart att om det handlar om ett tangentbord till en stationär dator är det oftast enklast att helt enkelt byta ut hela tangentbordet mot ett nytt. Det beror på att det inte är fast monterat och därför enkelt kan bytas ut helt. Det kan också repareras, men det lönar sig inte alltid eftersom det inte alltid är enkelt att få tag på reservdelar, för att inte tala om själva monteringen som inte alltid är enkel.

Vårt rekommendation är att tangentbord till stationära datorer byts ut mot ett nytt. Om du däremot upplever att en eller flera tangenter inte fungerar men att de fortfarande är där, kan du försiktigt försöka rengöra undersidan av tangenterna från damm och smuts. Ett tangentbord i en bärbar dator kan ofta både repareras och bytas ut, och vad som är mest meningsfullt i det enskilda fallet beror på vilka problem du stöter på och vilka komponenter som saknas eller har gått sönder.

Om en tangent har lossnat och du fortfarande har tangen kan den oftast monteras igen genom att klicka på den komponent som håller fast tangen. Hur den här mekaniken fungerar exakt beror på tangentbordstypen. Till exempel har MacBooks varierat mellan olika tangentbordstyper de senaste åren. Om du väljer att själv montera eller reparera en tangent på ditt tangentbord rekommenderar vi att du stänger av datorn, kopplar ur strömförsörjningen och om möjligt tar bort batteriet.

Hur köper man en ny tangent?

Det finns webbshoppar som säljer enskilda tangenter som du behöver. Hos dessa kan du söka upp din datormodell och beställa de tangenter du behöver. Det kan vara bra att köpa tangenter på en plats där du även får med hållaren för tangen om den också är trasig. Eftersom många av dessa webbshoppar är engelska är det ofta svårt att få tag på ä-, ö- och å-tangenter som enskilda tangenter. Om det är dessa som är trasiga eller har lossnat är det oftast bättre att helt enkelt byta ut hela tangentbordet mot ett nytt svenskt tangentbord. Du kan även lämna in din dator hos oss och låta oss reparera ditt tangentbord, så tar vi hand om allt.

Behöver du hjälp med reparation av ditt tangentbord?

Om du behöver hjälp med att reparera din dators tangentbord är vi redo att hjälpa dig. Vårt team av experter har många års erfarenhet av att reparera datorer, och de kan antingen reparera eller byta ut tangentbordet på din dator – både snabbt och till ett bra pris.

Du behöver bara skapa din ärende här på vår hemsida och sedan lämna in din dator, så tar vi en titt på den.