När tangentbordet inte fungerar

När tangentbordet inte fungerar

När tangentbordet inte fungerar 1920 1281 GladTeknik A/S

Om du har ett tangentbord som inte fungerar blir det svårt att använda datorn. Problem med tangentbordet är dock vanligt förekommande och kan bero på flera saker och därmed ha flera lösningar. I dagens inlägg tittar vi på några av de tangentbordsproblem du kan ha och vad du kan göra åt dem.

Mac-tangentbord fungerar inte ordentligt

Om du har en MacBook med ett tangentbord som inte fungerar ordentligt, t.ex. om knapparna inte reagerar ordentligt, om det skriver dubbelt på vissa knappar eller på annat sätt har problem, kan det vara så att du har en modell med ett problemfyllt butterfly-tangentbord. Det är en form av tangentbord som introducerades år 2015 och först togs ur bruk i slutet av 2019 efter flera år där många Mac-användare rapporterat om problem med tangentbordet.

Kort sagt finns det två lösningar på problemet:

    1. antingen att byta ut hela tangentbordet
    1. eller att rengöra tangentbordet invändigt

På GladTeknik kan vi hjälpa dig med båda delarna.

Externa tangentbord som inte fungerar

Om du använder ett externt tangentbord, alltså ett tangentbord som kopplas till din dator antingen med en kabel eller med hjälp av en trådlös mottagare, kan du också uppleva att det inte fungerar. Det kanske inte reagerar alls, eller så är det problem med vissa knappar. Ibland handlar det om att det finns damm och smuts som fastnat och som eventuellt kan tas bort med rätt utrustning.

Om tangentbordet inte reagerar alls kan du försöka koppla in kabeln eller den trådlösa mottagaren i en annan USB-port och se om det löser problemet. En annan sak du kan kontrollera är om du behöver installera eller uppdatera drivrutiner. Det kan också vara så att vissa komponenter i datorn inte är monterade korrekt – det händer ibland med datorer som användarna satt samman själva.

Om du har spillt vätska i tangentbordet

Ett problem som uppstår oftare än man skulle kunna tro är att det spills vätska i tangentbordet. Det kan vara allt från vatten, kaffe, läsk, mjölk, juice och vin. Förutom att ödelägga komponenterna i själva tangentbordet, oavsett om det är en bärbar dator eller ett externt tangentbord, kan vissa typer av vätska få tangenterna att klibba, vilket gör dem svåra att använda.

Om du har spillt vätska i din dator eller ditt tangentbord rekommenderar vi att du slutar använda den, stänger av datorn (om det är en bärbar dator) och lämnar in enheten till en expert – till exempel oss. På det sättet undviker du att göra ytterligare skada. Ju snabbare du agerar, desto större chans är det att rädda din dator eller ditt tangentbord.

Frågor och svar

Varför fungerar inte mitt tangentbord?

Det kan finnas flera olika orsaker till att ditt tangentbord inte fungerar. Det kan exempelvis bero på att tangentbordet har skadats av vätska, att det finns smuts i tangentbordet eller något helt annat. Vi kan bara göra en konkret bedömning av vad ditt tangentbord har för fel genom att felsöka det. För att kunna göra detta måste du lämna in ditt tangentbord på någon av våra verkstäder eller inlämningsställen.

Hur reparerar man ett trasigt tangentbord?

Hur ett tangentbord repareras beror först och främst på om det är ett ‘internt’ eller externt tangentbord. För det ‘interna’ tangentbordet löses problemet vanligtvis genom att antingen byta ut hela tangentbordet eller genom att rengöra det invändigt.