Original vs. uoriginal strömförsörjning till datorer

Original vs. uoriginal strömförsörjning till datorer

Original vs. uoriginal strömförsörjning till datorer 560 420 GladTeknik A/S

Alla datorer behöver ström för att fungera. Men det spelar faktiskt roll vilken strömförsörjning du köper. Om du har köpt en ny dator kommer den naturligtvis med en original strömförsörjning. Men om den har blivit sliten, gått sönder eller liknande över åren kan du behöva köpa en ny laddare.

Och här kan det vara frestande att köpa en ooriginal laddare eftersom det kan spara pengar. Men vi skulle starkt rekommendera dig att hålla dig till original laddare till datorer av flera skäl.

Precis som man gång efter gång läser om ooriginala iPhone-laddare för några kronor som fattar eld medan folk sover eller inte är hemma, kan samma sak hända med en ooriginal laddare till din dator. Det är inte alltid möjligt att se den stora skillnaden mellan original och ooriginala strömförsörjningar från deras yttre. De kan mycket väl se helt legitima ut, men vara gjorda på ett mycket olämpligt sätt på insidan. Det är inte en risk vi skulle rekommendera någon att ta, oavsett besparingen.

Fördelar med en original strömförsörjning till din dator

En original strömförsörjning till din dator, oavsett om det är en PC eller en Mac, ger dig trygghet att den är tillverkad på ett rätt sätt. Med det menar vi att den är tillverkad för att fungera med just din dator och i nödvändig kvalitet. Faktum är att det blir ganska självklart om man tittar på nackdelarna med en ooriginal strömförsörjning, så låt oss ta en titt på det.

Därför är en ooriginal strömförsörjning problematisk

Mindre kontroll och färre reguleringar

Man bör vara försiktig med att dra alla över en kam, och det finns faktiskt stora skillnader inom marknaden för ooriginala strömförsörjningar. Det är just här problemet ligger. Vissa av dem är tillverkade på ett otryggt sätt och kan eventuellt komma från länder med färre reguleringar än vi har inom EU.

Kan minska din dators livslängd eller orsaka brand

Ett annat problem är att ooriginala strömförsörjningar kan minska din dators livslängd. Till exempel om den skickar fel mängd ström till din dator, antingen för mycket eller för lite.

Det finns flera kända fall där billiga ooriginala laddare till MacBooks har saknat de säkerhetsfunktioner som annars finns inbyggda i de originala laddarna. I dessa fall har de ooriginala laddarna skickat i full ström till datorn, medan de originala bara använder en liten mängd ström tills de vet att kontakten sitter ordentligt i. Det innebär många potentiella faror för användarna och deras datorer och leder också till att själva kontakten kan spraka när den sätts i datorn. Och inte minst riskerar användarna att bränna upp sina datorer.

Innehåller långt färre delar

Du kanske tänker “och vad spelar det för roll?”, men falska datorladdare innehåller ofta mycket färre delar än de originala, vilket gör att många problem uppstår. Till exempel visar vissa undersökningar att de falska datorladdarna har en mycket mindre stabil strömförsörjning till datorn med sämre effekt.

Det är också vanligt att de rekommenderade säkerhetsavstånden till interna delar inte följs, vilket utgör en betydande risk.

Du löper alltså följande risker:

  • Att din dator går sönder
  • Att du förlorar dina filer
  • Att din dators livslängd minskas avsevärt
  • Att du stressar din dator med instabil ström
  • Att laddaren fattar eld
  • Att du måste köpa en helt ny dator

Osäker på om du har en original strömförsörjning?

Om du är osäker på om du har en original eller ooriginal strömförsörjning hjälper vi dig gärna att undersöka det. Du behöver bara lämna in den på en av våra verkstäder efter överenskommelse.

Om vi kommer fram till att du har en ooriginal strömförsörjning, eller om det finns problem med den du har, kommer vi naturligtvis att beställa en ny till dig.