Så här får du en snabbare dator

Så här får du en snabbare dator

Så här får du en snabbare dator 560 420 GladTeknik A/S

De flesta vet eller har upplevt att datorer med tiden blir långsammare. Det finns många orsaker till detta, men lyckligtvis finns det också flera saker du kan göra för att göra din dator snabbare igen. Vi blev nyligen intervjuade av Ritzau om just detta. Intervjun publicerades på Avisen.dk.

Här kommer våra fyra tips för att få en snabbare dator med fokus på webbläsaren.

1. Använd Google Chrome som webbläsare

Det finns flera olika webbläsare och de är inte alla lika bra. Vi rekommenderar att du använder Google Chrome eftersom den är byggd för att vara snabb. Den är också en av de mest populära webbläsarna. Om du fortfarande använder den föråldrade Internet Explorer eller Microsoft Edge rekommenderar vi att du byter direkt. I Google Chrome kan du också installera en så kallad extension (tillägg) som heter AdBlock, som blockerar reklam. Detta kommer också att göra internetupplevelsen snabbare eftersom webbläsaren – och därmed datorn – inte behöver använda tid och resurser för att hämta och visa reklam.

2. Håll din webbläsare uppdaterad

För att säkerställa att din dator fortsätter att vara snabb bör du se till att din webbläsare är uppdaterad. Ibland kommer det en ny funktion där saker har optimerats eller problem har lösts, och du får bara tillgång till dessa rättelser om du uppdaterar din webbläsare. Ibland måste du kontrollera det manuellt.

3. Ta bort extensions (tillägg) du inte använder

Möjligheten att installera extra funktioner via extensions (tillägg) är fantastiskt. Men det innebär också risken att du slutar ha för mycket installerat som du inte faktiskt använder. Därför rekommenderar vi att du då och då kontrollerar om du fortfarande behöver de extensions (tillägg) du har installerat.

Detsamma gäller vanliga program på din dator. Ju mer du har installerat, desto långsammare blir din dator.

4. Rensa webbläsarhistorik, cookies och cache

Din webbläsare kommer ihåg många saker. Syftet med detta är att förbättra din användarupplevelse och ladda webbsidor som du redan har besökt snabbare. Ironiskt nog kan allt detta också ta upp mycket utrymme och göra din totala internetupplevelse långsammare eftersom det tar upp för mycket plats. Därför rekommenderar vi att du rensar dessa saker via webbläsarens inställningar med jämna mellanrum.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias