Spara CO2 genom att reparera din PC istället för att köpa ny – GladTeknik A/S

Spara CO2 genom att reparera din PC istället för att köpa ny – GladTeknik A/S

Spara CO2 genom att reparera din PC istället för att köpa ny – GladTeknik A/S 560 420 GladTeknik A/S

Du kanske har haft din dator eller bärbara i några år och funderar kanske på att det är dags att skaffa en ny. Det kan vara att den har blivit för långsam för dina behov eller kanske att några delar har gått sönder. Men har du tänkt på hur stor en belastning det är för miljön att skrota elektronik? Det tittar vi på i dagens blogginlägg.

Reparation istället för ny PC

Du tänker säkert på att släcka ljuset när du lämnar badrummet, du sorterar ditt avfall och kanske till och med går mer än du kör bil? Undersökningar visar att danskarna är bra på att tänka på sin CO2-förbrukning, men vad händer när din dator börjar visa tecken på att den har gått sönder? Ska du då bara köpa en ny? Inte nödvändigtvis.

Hos GladTeknik tänker vi mycket på miljön och uppmanar alla att försöka få sin dator reparerad istället för att bara köpa en ny. Varför? undrar du kanske? Det finns flera anledningar till det. Produktionen av datorer kräver enorma resurser och avger cirka 250 kg CO2 per dator och kräver cirka 1,5 kg råmaterial. Det är alltså en mycket tung faktor i klimatbokföringen.

Dessutom kan du genom att få din dator reparerad i de flesta fall fördubbla dess livslängd. Ofta är det små saker som bara behöver repareras eller bytas ut innan din dator kan fortsätta fungera. Du sparar därmed både din CO2-förbrukning och troligen också en massa pengar genom att få din dator reparerad istället för att köpa en helt ny (med förbehåll för omfattningen av reparationen).

 Tjäna pengar på din gamla PC

Om du ändå har bestämt dig för att köpa en ny dator och har en eller flera liggandes hemma kan du överväga att sälja den till oss. Hos GladTeknik försöker vi så mycket som möjligt minska vår CO2-avtryck. Vi har därför utvecklat en tjänst där vi köper upp gamla och avlagda datorer. Vi köper alla typer av datorer och särskilt vattenskadade eller trasiga datorer som är under 5 år är av stort intresse för oss. Det är fördelaktigt för dig, oss och framför allt miljön.

Du behöver bara lämna in din dator till vår verkstad i Hvidovre eller skicka den med posten. När vi har mottagit datorn bedömer vi dess värde och du får sedan ett konkret erbjudande om vad vi kommer att betala för den. Om du accepterar erbjudandet överför vi det avtalade beloppet direkt till ditt konto; du kommer att ha beloppet inom 24 timmar på vardagar. Priset varierar från fall till fall eftersom det är stor skillnad mellan modell, skick, typ och ålder. Det är alltså inte för sent att ha en grön inställning till dina gamla datorer!

Hur blir man av med elektronik?

Du får aldrig slänga datorer och andra former av elektronik som vanligt avfall. En dator innehåller nämligen delar som måste sorteras. Den innehåller till exempel metaller som ska sorteras som “värdefulla metaller”, komponenter och material som batterier, kvicksilver, bly och PVC, som alla är miljöskadliga. Därför måste du se till att sortera din dator som elektronikavfall så att alla delar kan tas omhand på rätt sätt.

Ska vi laga din dator?

Står du just nu och funderar på att köpa en ny dator, men kan du se vitsen med att skona både miljön och din plånbok? Låt våra skickliga tekniker på GladTeknik hjälpa dig. Med rätt reparation kan din dator bli så bra som ny. Dessutom kan det knappast bli enklare att få din dator reparerad hos oss. Du behöver bara skapa ditt ärende på vår webbplats, lämna in den till vår verkstad i Hvidovre och låta oss ta hand om resten.