Den nya M1 Pro och M1 Max chip i Mac

Den nya M1 Pro och M1 Max chip i Mac

Den nya M1 Pro och M1 Max chip i Mac 560 420 GladTeknik A/S

I oktober 2021 introducerade Apple sina nya M1 Pro och M1 Max chips, som finns i de senaste MacBook Pro-modellerna. M1 Pro och M1 Max är efterträdarna till M1-chippet, som fortfarande är relativt nytt.

Men vad innebär egentligen uppgraderingen och hur skiljer sig dessa nya chips från andra? Det ska vi titta närmare på i dagens blogginlägg.

Apples egenutvecklade Silicon-chips; M1, M1 Pro och M1 Max

Under många år har Apple använt Intel-chips i sina datorer. Om du har en MacBook eller en iMac som är över ett år gammal är den förmodligen utrustad med en Intel-processor. För ungefär ett år sedan lanserade Apple de första datorerna med sitt nya M1-chip, som är uppbyggt på ett avsevärt annorlunda sätt och innebär bättre prestanda, lägre strömförbrukning, mindre värmeproduktion och en rad andra fördelar.

Det har länge förväntats att Apple skulle fortsätta denna nya resa med egenutvecklade chips. I oktober 2021 kom de helt nya M1 Pro och M1 Max chipsen, som finns i de senaste MacBook Pro-modellerna i storlekarna 14 tum och 16 tum. 13 tum MacBook har fortfarande M1-chippet, så om du letar efter en ny MacBook och vill ha det bästa av det bästa från Apple bör du titta på de nya modellerna med 14 tum och 16 tum.

M1 Pro och M1 Max är de mest kraftfulla chips Apple någonsin har utvecklat. De innehåller upp till 10 kärnor i processorn, 32 GPU-kärnor och 64 GB samlad minne, har ProRes-acceleration och mycket hög energieffektivitet trots sin höga prestanda.

Jämfört med M1, som i sig också var banbrytande på många sätt, är M1 Pro och M1 Max upp till 70 gånger snabbare. Kort sagt kan man säga att M1 Pro- och M1 Max-chipen är utformade och utvecklade speciellt för professionella användare, vilket troligtvis är anledningen till att de hittills bara finns i MacBook Pro-modellerna med 14 tum och 16 tum. Dessa chips klarar utan problem allt från att kompilera projekt i Xcode (programmering) till tunga grafikuppgifter och videoredigering. Chippets uppbyggnad och arkitektur gör att de fungerar lika effektivt oavsett om din MacBook Pro är ansluten till ström eller används på batteri.

Apples egenutvecklade Silicon chips M1, M1 Pro och M1 Max är inte bara datorns processor, utan samlar också en rad funktioner i samma chip. De nya M1 Pro- och M1 Max-chipsen innehåller även en 16-kärnig Neural Engine, vilket ger snabbare inbyggd maskininlärning som bland annat används för förbättrad prestanda i kameran, de stöder fler externa skärmar än M1-chippet gjorde, de förbättrar automatiskt bildkvaliteten med hjälp av Neural Engine-tekniken och ger skarpare video och bättre färganpassning. Dessa chips innebär också uppgraderingar inom hårdvarusäkerhet.

Av de två chipsen är det M1 Max som är det mest kraftfulla, men också det dyraste. Priset för en av de nya MacBook Pro-datorerna med M1 Pro eller M1 Max chips ligger mellan 17 499 kr och 30 799 kr beroende på hur mycket du vill uppgradera den. Det är nog få som behöver maxuppdateringarna eftersom även den “minsta” uppdateringen för många kommer att upplevas som en stor förbättring om de kommer från en Intel-baserad Mac eller en vanlig PC med Windows.

Behöver du hjälp med din Mac?

Hos GladTeknik är vi bland annat specialister på Mac-datorer. Om du behöver support, teknisk hjälp eller en Mac-reparation finns vårt team av kunniga Mac-tekniker redo att hjälpa dig.

Vi har gjort det enkelt att få rätt hjälp utan väntetid; du behöver bara skapa ditt ärende här på vår hemsida och lämna in din Mac till oss, så tittar vi på den och ger dig ett oförbindande erbjudande.