Så här gör du en backup

Så här gör du en backup

Så här gör du en backup 560 420 GladTeknik A/S

Så här skapar du en backup av din dator innan den skickas till reparation

När du ska få din dator reparerad är det viktigt att du ser till att ha en backup innan du lämnar in den.

Backup är något som många tänker på först när de saknar den. För att skydda dig mot oväntade komplikationer rekommenderar vi starkt att du skapar en backup innan du lämnar in din dator.

I dagens blogginlägg går vi igenom några metoder för att göra det.

Varför du bör skapa en backup

En backup är en kopia av dina filer som dokument, bilder, musik, video och annat som du har på din hårddisk. Det är även möjligt att skapa backup av program, men det viktigaste är ändå filerna – programmen kan alltid installeras igen. Filer som du förlorar kan vara borta för alltid.

Generellt sett bör du alltid se till att skapa backup regelbundet, gärna dagligen. Det ger dig trygghet att du kan återgå till backupen om det behövs och det säkerställer att du inte förlorar viktiga filer. Det finns många anledningar till varför det är vettigt att skapa backup regelbundet. Här är några av dem:

  • Du raderar viktiga filer av misstag
  • Din dator går sönder
  • Du blir hackad
  • Du blir utelåst från din dator
  • Din dator blir stulen eller förlorad
  • Din hårddisk går sönder

Vi har skrivit detta blogginlägg där vi förklarar mer om backup-programmet “Acronis”.

När det gäller backup i samband med att lämna in datorn för reparation är det viktigt att ha en fungerande backup på plats eftersom det vid en reparation kan förekomma oväntade problem. Det är mycket sällan det händer, men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan: “Better safe than sorry”.

Därför rekommenderar vi alltid att du skapar en backup innan du lämnar in din dator för reparation och gärna att du ser till att skapa backup regelbundet – eventuellt automatiskt.

Så här skapar du en backup

Det finns olika metoder för att skapa en backup av din dator. Vilken lösning som är bäst är individuellt.

Spara viktiga filer i molnet

Att spara filer i molnet innebär att de spara i en extern server ansluten till internet. Det kan vara till exempel Google Drive, OneDrive, iDrive, Amazon S3, Dropbox eller något annat. Vissa av dessa lösningar är lättare att använda än andra och priserna varierar.

Att spara filer i molnet är en metod som gör det enkelt att skapa backup eftersom dessa leverantörer automatiskt skapar backup och i många fall även sparar borttagna filer i cirka en månad om du ångrar dig. Flera av dessa leverantörer har också gjort det möjligt att installera ett program på din dator så att du kan ha dessa mappar som vanliga mappar direkt på din dator. Det innebär att du inte behöver kopiera dina filer manuellt; du behöver bara välja att spara i molnet.

En nackdel med denna metod är att det – beroende på leverantören – kan bli en dyr lösning. Kontrollera därför priserna i förväg.

Skapa en backup på en extern hårddisk

Den klassiska metoden för backup är att manuellt skapa en backup på en extern hårddisk eller en USB-sticka. I praktiken innebär det att du kopierar dina filer från datorn till den externa hårddisken eller USB-stickan och på så sätt har en backup där.

Du bör vara medveten om att eftersom processen är manuell kommer din backup att vara föråldrad så snart dina filer på datorn ändras.

En annan nackdel är att en fysisk extern hårddisk eller en USB-sticka också kan gå sönder eller förloras precis som din dator. Om du använder denna metod bör du överväga att sätta upp påminnelser om när du ska skapa en ny backup och även överväga att ha mer än en backup.

Använd automatisk backup till en hårddisk

Det finns också möjlighet att automatiskt skapa en backup på en hårddisk.

  • Till exempel har Apple sin Time Machine, som är en extern hårddisk och protokoll som kontinuerligt skapar backup av enskilda filer och versioner, som du sedan kan återställa vid behov.
  • Ett annat exempel är att “Acronis” enkelt kan konfigureras för att skapa kontinuerlig och automatisk backup. Och det kan tilläggas att det är mycket enkelt att återställa antingen några få filer eller hela datorn.

Behöver du hjälp med din backup process?

Om du behöver hjälp med att sätta upp en bra backup-process på din dator eller om du behöver annan hjälp med din PC eller Mac, kontakta oss via vårt kontaktformulär, så bedömer vi uppgiften och ger dig en icke-bindande offert. Våra specialister hjälper både med reparationer och med att sätta upp en bra backup-process så att du inte behöver oroa dig för det själv.