5 fördelar med att lagra dina filer i molnet

5 fördelar med att lagra dina filer i molnet

5 fördelar med att lagra dina filer i molnet 560 420 GladTeknik A/S

Du har kanske hört talas om att det är möjligt att lagra dina filer i molnet. Men vad betyder det egentligen och vad är fördelarna? Det tittar vi på i dagens blogginlägg.

Att spara filer i molnet, molntjänster, onlinelagring. Kärt barn har många namn. Att lagra filer i molnet har – till skillnad från namnet – ingenting att göra med moln eller himlen. Istället handlar det om att spara sina filer på en server som är ansluten till internet istället för att ha dem lagrade på din dator eller till exempel en extern hårddisk. Det har en rad fördelar som gör det värt att överväga.

Det finns många lösningar för att lagra sina filer i molnet, men några av de mer kända är lösningar som Dropbox, OneDrive, Google Drive, iCloud och Amazon S3.

1. Du kan tillgå dina filer från alla datorer

En av fördelarna är att du genom att lagra dina filer i molnet kan nå dem från alla datorer som har tillgång till internet. Det beror på att filerna är lagrade på en server som alltid är ansluten till internet. Du når dina filer från andra datorer genom att bara logga in på tjänsten.

2. Du förlorar inte dina filer om din dator går sönder

Alla datorer kan gå sönder eller försvinna. Därför är det en risk att bara ha sina filer på datorn. Vad händer om den kraschar, förloras, stjäls eller försvinner på annat sätt? Då har du kanske förlorat dina filer för alltid.

En stor fördel med att ha dina filer lagrade i molnet är att om din dator går sönder, blir stulen eller på annat sätt försvinner, så finns filerna fortfarande i molnet och kan hämtas ned eller nås från en annan dator.

3. Kan skyddas med 2-faktor inloggning

Vi har flera gånger skrivit om vikten av att skydda alla dina inloggningar med 2-faktor inloggning. Det är oftast också möjligt där man kan lagra sina filer i molnet. Det ger ett extra skyddslager som säkerställer att dina filer inte obehörigt kan nås.

4. Kan fungera som vanliga mappar på din dator

Något som hindrar vissa från att lagra sina filer i molnet är tanken att allt då bara kommer att ske i webbläsaren, vilket kan vara krångligt istället för att bara ha det i mappar på datorn.

Så behöver det inte vara, eftersom många leverantörer som Google Drive, Dropbox och iCloud kan ligga sida vid sida med dina vanliga mappar, så att du enkelt kan nå dina filer och alltid se till att spara dem i molnet utan att öka komplexiteten.

5. Automatiska backup

En annan stor fördel med att lagra dina filer i molnet är att det finns automatiska backups. Många tänker först på backup den dag de behöver den. Att ha sina filer någonstans där det tas backup automatiskt är en stor fördel.

Också om man skulle råka radera en fil i dessa molntjänster finns den vanligtvis i papperskorgen under en tid (till exempel en månad) så att den enkelt kan återställas. Dessutom ser leverantörerna av molntjänster till att säkra sin infrastruktur och skydda dina filer.

Behov av hjälp med din dator?

Som nämnts kan alla datorer gå sönder eller behöva en reparation. På GladTeknik står vår grupp av kunniga och passionerade tekniker redo att hjälpa till, oavsett om du behöver en uppgradering, en reparation eller något annat.

Om vi ska hjälpa dig med din dator, behöver du bara skapa ett ärende här på vår hemsida och sedan lämna in den till vår verkstad, så tar vi en titt på den.