Så här upptäcker du falska e-postmeddelanden

Så här upptäcker du falska e-postmeddelanden

Så här upptäcker du falska e-postmeddelanden 560 420 GladTeknik A/S

Under de senaste åren har danskarna blivit drabbade av falska mejl, som blir svårare och svårare att genomskåda. Tidigare fick de flesta endast dessa så kallade Nigeria-brev, där man påstods bli rik genom att endast lämna ut sina personuppgifter och bankuppgifter. Men nuförtiden är faran mycket större än bara det och bedragarnas metoder blir alltmer avancerade. Nu upplever människor att deras NemID och MitID blir missbrukade, deras bankkonton blir hackade, deras webbkamera blir hackat eller att hela deras dator blir låst för att sedan behöva betala en lösensumma. Det sista kallas “Ransomware”.

Det är ett stort problem och det kan vara mycket svårt att genomskåda falska mejl, så därför kommer vi här att ge dig några rekommendationer om hur du upptäcker falska mejl.

Vad är falska mejl?

Falska mejl är mejl som du får där avsändaren försöker lura dig. Det kan också vara så att personen utger sig för att vara någon annan, till exempel din bank, myndigheter, polisen eller en familjemedlem. Bedragarna känner inga gränser och tyvärr är det varje dag människor som går i fällan med stora konsekvenser – ofta ekonomiska. När det gäller företag sker det ofta genom så kallad CEO-bedrägeri, där bedragaren utger sig för att vara företagets VD och begär att ekonomipersonalen snabbt överför mycket pengar till ett utländskt konto. Denna form av brott kallas också phishing.

De falska mejlen utger sig ofta för att vara från banker, SKAT (dansk skattemyndighet), Nets eller andra myndigheter och företag.

Hur undviker man falska mejl?

Ditt mejlprogram kan sortera bort många av dessa falska mejl och flytta dem till skräppostfiltret. Detta sker i många fall helt automatiskt. Om du inte tycker att ditt mejlprogram fångar upp allt kan du markera de falska mejlen som skräppost och på så sätt lära mejlprogrammet att känna igen dem. Ibland krävs det mer, som en extra stark skräppostfilter.

Dessutom är det viktigast att vara uppmärksam på hur du upptäcker falska mejl så att du skyddar dig själv och undviker att gå i fällan. Det kan du göra på flera sätt.

Kontrollera avsändaren

Även om du får ett mejl som tros vara från SKAT (dansk skattemyndighet) eftersom det står SKAT i avsändarnamnet och logotypen ser äkta ut, betyder det inte att det är sant. Kontrollera därför avsändarens mejladress. I de flesta mejlprogram kan du göra detta genom att trycka på avsändarnamnet. Ser du att mejladressen ser konstig ut, innehåller slumpmässiga siffror eller bokstäver, kan det vara en indikation på att det är falskt. Om mejlet utger sig för att vara från exempelvis SKAT, men skickats från @gmail.com, @hotmail.com eller liknande, är det inte legitimt. Offentliga myndigheter använder inte Gmail! De skriver heller inte “Kære kunde” (Kära kund) m.m.

Ibland använder bedragarna en mejladress som liknar den riktiga med bara en bokstav mer eller mindre – så se noga efter.

Kontrollera stavningsfel

Stavningsfel är oftast ett enkelt sätt att genomskåda falska mejl på. Bedragarna är sällan danska och använder därför Google Translate för att översätta från sitt modersmål. Det går dock inte alltid bra, så både språk och stavning blir helt fel. Observera att översättningstjänster som t.ex. Google Translate blir bättre och bättre för varje år som går, så på längre sikt kanske det inte finns några stavningsfel i bedrägerimejl.

Kontrollera syftet

Bedrägerimejl och falska mejl vill alltid få något av dig. Det kan vara dina personuppgifter, ditt kreditkort, ditt NemID, MitID eller något annat. Var uppmärksam på vad det är. Ofta vill bedragaren att du ska öppna en bifogad fil, klicka på en länk eller en knapp. Det ska du aldrig göra. Dessutom kommer ingen banker, myndigheter – eller polisen för den delen – att be om dina känsliga uppgifter via mejl på det sättet.

Håll musen över länken

Om du håller musen över en länk kan du se längst ned i mejlet vart länken leder. Om du till exempel har fått ett mejl som utger sig för att vara från SKAT.dk, men länken inte går till SKAT.dk (utan istället till en helt annan webbplats), är mejlet troligtvis falskt.

Om du är osäker på om det är ett falskt mejl

Det är det självklara, men om du är det minsta osäker på om du har fått ett falskt mejl, bör du inte göra vad avsändaren ber dig om. Det bästa är att ringa till avsändaren (där du ringer själv) och fråga om mejlens äkthet. Alternativt kan du be andra att ge sina åsikter om mejlet är falskt, men det beror givetvis på deras kompetens att genomskåda detta.

Om skadan redan har skett

Om du har gjort vad en bedragarmejl har bett dig göra, som att skicka dina personuppgifter, bankuppgifter eller annat, bör du agera omedelbart. Vi rekommenderar att du först kontaktar de berörda instanserna, såsom din bank, så att du kan spärra och få ny information. Därefter bör du rensa din dator från eventuell virus och skadlig programvara samt skaffa ett webbkamera-överdrag. Hos GladTeknik kan vi hjälpa dig med de sista två sakerna.