Uppgradering till Windows 11 och TPM 2.0

Uppgradering till Windows 11 och TPM 2.0

Uppgradering till Windows 11 och TPM 2.0 560 420 GladTeknik A/S

Uppgradering till Windows 11 och TPM 2.0  

Uppgradera till Windows 11? 

Om du behöver hjälp med att uppgradera till Windows kan vi också hjälpa dig med det, och du kan kontakta oss här.

Windows 11 är den senaste versionen av Windows; det finns ny design och nya funktioner. Några av dessa designändringar inkluderar rundade hörn, att aktivitetsfältet är centrerat m.m. Du kan läsa mer om det i vår bloggpost om Windows 11. 

Vad är TPM 2.0 

TPM står för Trusted Platform Module och är en säkerhetsmodul. TPM 2.0 används för bland annat Windows Hello och BitLocker för dataskydd i Windows 11. Många datorer har TPM 2.0, men det är inte konfigurerat. Dessutom kontrollerar TPM 2.0 att operativsystemets firmware körs korrekt.

TPM 2.0 finns inte bara i moderkortet, men hittas vanligtvis där. TPM 2.0-standarden är dock tillåten för CPU-tillverkare som Intel och AMD, och kan vara inbyggd i ditt chipset.  

Kontrollera om du har TPM 

Om du funderar på att byta till Windows 11, måste du göra följande för att uppdatera till Windows 11 om TPM är aktiverat. 

Öppna Inställningar > Uppdatering och säkerhet här bör det finnas möjlighet att välja “Uppgradera till Windows 11”. Om du ser alternativet “Säkerhetsmodul” måste du kontrollera om specifikationsversionen är 2.0. Om den är mindre än 2.0 uppfyller din dator inte kraven för Windows 11. 

Kan du inte se alternativet “Säkerhetsmodul” kan det vara så att din TPM-modul är inaktiverad.

Om du har en TPM-modul i din dator eller är osäker kan du också göra följande för att kontrollera om du har en TPM-krets. Om du ser meddelandet “Ingen kompatibel TPM hittades” kan det vara så att din TPM är inaktiverad. Om du ser ett meddelande som bekräftar att du har en TPM måste du kontrollera att den är 2.0.  

Aktivera TPM 

Om du vill aktivera TPM kan du göra det via UEFI-BIOS. Du kan öppna det genom att göra följande: Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Återställning > Starta om nu.  

Därefter måste du välja Felsökning > Avancerade alternativ > UEFI-firmwareinställningar > Starta om. 

Om detta är för avancerat eller om du behöver hjälp kan du skapa ett ärende här😊.